Свято Маковія або медово-маковий Спас

  14 серпня в народі відзначається одне з трьох великих церковних свят, присвячених Спасителю – Маковія, Медовий Спас або Маковий Спас. У 2018 році він припадає на вівторок. В церковному календарі цей день називається Днем мучеників Маккавеїв та Святом Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Інші, народні, назви свята Маковія – Медовий Спас, Мокрий Спас.

Свято Маковія має красиві багаторічні традиції. Це одне з найбільш шанованих свят в Україні.

За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим.

  • Цього дня у церквах святять воду, літні трави, квіти і мак.
  • У храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики». Обов’язково в маковійчику мали бути стиглі голівки маку і літні квіти і трави: васильки,чорнобривці, айстри, жоржини, гвоздики, базилік, м’ята, чебрець, любисток, полин, тощо.
  • На Житомирщині в букет додавали моркву, качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп. Жителі Черкащини святили вінок із квітів і колосків зі свічкою, щоб і господарство процвітало.
  • Освяченими маковійчиками вдома прикрашали образи і зберігали до весни, використовуючи за потребою в якості оберегів та зілля.
  • Свяченим маком захищалися від відьом і упирів, а також обсипали дім і худобу від пристріту. Ця традиція збереглася і у наш час. Наприклад, доти, як увійти в нове житло, відвідати недобрих людей або внести новонародженого в дім, рекомендується посипати свяченим маком біля порогу і по кутах житла.
  • Також на Маковія святили свіжозібраний мед у стільниках, а після цього їм щедро пригощалися. Традиційно на свято готували пироги, вареники, пряники з маком і медом, а також улюблені дітьми шуліки – печені коржі, які дрібно ламали і заливали медом і розтертим маком.
  • На Маковія обов’язково святиться вода в річках, озерах, колодязях та інших водоймах. Вона вважається цілющою і цінується не менше на Стрітенську воду. У такій воді купалися самі й купали худобу, щоб вигнати хворі і очиститися від пристріту.
  • На Київщині святою водою кропили скирти з сіном, щоб миші не водилися, а також кропили вулики з бджолами

Від Маковія починається Успенський піст. Він так само суворий, як i Великий (триватиме до 28 серпня – свята Успiння).

Другий Спас, або Яблучний, припадає на 19 серпня. Третій Спас найчастіше називають Післяуспінням або Хлібним Спасом і пов’язують його у народі із закінченням літа – свято припадає на 29 серпня.