Свято Покрови 

Покрови Пресвятої Богородиці – головне осіннє свято, яке православні віруючі відзначають 14 жовтня. У цей день у молитвах просять Божу Матір про заступництво, здоров’я, сприяння у сімейному житті та коханні.

Введення свята у християнство датують 10 століттям, та повʼязують з воєнними подіями  Константинополя, які відбувалися у той час. За легендою, місто взяли в облогу чужинці. Городяни цілу ніч молилися у церкві, і Божа Мати  покрила їх для захисту своїм омофором. Це побачив святий Андрій: пiд церковним склепiнням з’явилася Пресвята Богородиця в оточеннi ангелiв, пророкiв i апостолiв. Богоматір помолилася разом із віруючими, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало і простягнула над усіма людьми, що перебували в церкві. Тим самим Покров Богородиці захистив їх від ворогів, видимих і невидимих. Дивовижне явище врятувало місто.

Здавна люди вірили, що Покрови приносить щастя, кохання і благоденство. Саме тому в цей час призначали весілля. На території України, в це свято часто випадає перший сніг, який асоціюється з весільним покривалом або фатою. На Покрову майстри сходилися і покривали дах вдовиці чи сироті „би щастя їх судьбу від нещастя накрило…”, що свідчить про існування в Україні давнього звичаю допомагати людям, які потребують цього.

Для козаків Покрови була найбільшим святом. Мужні воїни  настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято, що впродовж століть в Українi свято набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.

А з 2015 року, на свято Покрови 14 жовтня, під гаслом— «Сила нескорених» — українці почали відзначати свято Дня захисника України.