Яблучний Спас або Преображення Господнє

Самий останній місяць літа ознаменований безліччю православних свят. Особливе місце серед них займають три Спаса, кожен з яких має своє значення в житті віруючих. Об’єднує їх одне: всі вони пов’язані зі Спасителем, на честь якого і названо.

Вперше церковні джерела згадують про свято ще на початку четвертого століття. У Євангелії є опис преображення Господа. Місцем, де відбулося Преображення, називають гору в Галілеї — Фавор. Згідно євангельським описам, Христос піднявся на гору зі своїми учнями, щоб помолитися. У цей час Його обличчя засяяло сильніше сонця, одяг став білим і засвітився.Учням, які у цей час з Ісусом (Якову, Івану і Петру), з’явилися два пророки зі Старого Завіту.

Християнські і язичницькі традиції дуже взаємопов’язані між собою, тому Преображення Господнє в народі стало більше відомо як Яблучний Спас. Відзначають його православні віруючі 19 серпня.

Перший — Медовий, другий називають Яблучним, третій, останній — Хлібний (Горіховий).

Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Є навіть у цього спаса ще одна назва — Осеніни.

Українці на Преображення освячують яблука, груші, сливи, виноград та іншу садовину.

Яблучний спас – третій літній день, коли прийнято поминати померлих (перші два – Страсний Четвер і Зелені свята).  Обрядові страви – пироги та вареники з яблуками, печені яблука, інша випічка і страви з яблук, узвар і компот.

Цього дня спостерігають за погодою: якщо день сонячний та безхмарний – осінь буде сухою, якщо дощовий — мокрою. А ще в народі вірили, що в день спаса яблука набувають чудодійну силу, якщо відкусити плід і при цьому загадати бажання — воно неодмінно має здійснитися.

Приказки на Спаса:

  • Прийшов другий Спас – бери рукавиці про запас.
  • Минув Спас – держи кожух про запас.