Асфальтування – або капітальний ремонт. Різниця Є !

Заасфальтувати дороги в с. Протопопівка обіцяють давно та усі. І колишній голова Августівської сільради, і нинішній, і  депутати від с. Протопопівка що колишні , що нинішні. Навіщо вони це обіцяли на протязі, як мінімум, останніх 10 років – невідомо, адже далі обіцянок ніхто не йшов. Сподівались на коротку пам’ять місцевих жителів?  Останній раз, публічну обіцянку заасфальтувати вулицю Нову голова Августівської сільради Таран О.Г. надавала на початку серпня, в клубі , у присутності близько 60-80 осіб та під запис на відео. До речі це було написано в  її передвиборчій обіцянці (програмі).  З урахуванням сумнівних досягнень голови та майбутніх виборів, 2017 рік мабуть є останнім коли б сільська голова могла виконати свою програму.

Однак, коли на сесіях  в липні та серпні, депутати Августівської сільради приймають скасування свого ж рішення щодо вулиці Нової , та виділяють кошти на вулицю Широку – сільська голова Таран О.Г. змовчала. І тут постає ключове питання – чому? На це питання є декілька відповідей, але найбільш вірогідна, мабуть полягає  в тому, що між асфальтуванням і запланованим капітальним ремонтом є дуже велика різниця. Цю різницю, в останні дні,  наочно спостерігають мешканці частини вулиці Широка. Капітальний ремонт від Августівської сільради (згідно кошторису) виглядає наступним чином:

  • облаштування “корит глибиною до 250 мм”
  • підсипка “подушки” 60 мм
  • засипання піщано гравійною сумішшю 120 мм
  • розтрушування на ~2700 м2 дороги 12 тон цементу, та змішування з пісчано гравійною сумішшю

Як бачите, кінцевий результат досить далеко від очікуваного асфальтування. Перелік запланованих робіт це ще півбіди. Мешканці частини вулиці Широка, мʼяко кажучи, були вкрай здивовані методами їх втілення – глибину зняття грунту, висоту “подушки” та фракцію гравія. Телефонували до сільської голови з вимогою пояснити що ж це за такий ремонт, хто його вигадав, та який термін служби такої “дороги”.

Розмір гравію по кошторису до 7 см. На фото кришечка від кока-коли діаметром 2.5 см
Висота “подушки” по кошторису 6 см
Висота “подушки” по кошторису 6 см

Таран О.Г. обмежилася спілкуванням по телефону, запевняючи, що все буде добре, та чомусь стала розповідати про бітумне покриття. Новини в сільській місцевості поширюються швидко. Дійшли вони і до членів громадської організації “Громадський контроль”. 13 вересня голова організації Тальвак В.М. та секретар Буднік В.П. виїхали на місцевість ознайомитися з ходом проведення будівельних робіт. Також вони запросили голову сільської ради Таран О.Г. та районного депутата Колісніченко П.В. Сільська голова відмовилася, зіславшись на курси підвищення кваліфікації, а депутат пообіцяв приїхати і не приїхав, що втім не викликало здивування.  Поспілкувавшись з місцевими жителями, та в іх пристуності було зроблено контрольні заміри глибини корит та висоти піщано-гравійної суміші. З результатів замірів Буднік В.П. зауважила, що роботи по облаштуванню корит проведені не були, а відбулося вирівнювання старого дорожнього покриття. Висота  ж підсипки сумішшю ні в одному замірі не відповідала кошторису.

Замір висоти підсипки навпроти будинку №40
  • 5 см – навпроти будинку №40
  • 7-8 см -навпроти будинку №34
  • 4 см -навпроти будинку №30
  • 2см -навпроти будинку №28

Секретарем “Громадського контролю” на місці був складений відповідний акт, та заява до голови сільської ради.

Сьогодні 14 вересня на місце виїздили представники Августівської сільської ради. Які висновки були зроблені невідомо, але, голова організації “Громадський контороль” Тальвак В.М. повідомив, що в ході огляду дороги станом на вечір 14 вересня загальна висота підсипки піщано-гравійної суміші була збільшена на 4-6 см, імовірно відсівом. Втім невідомо, чи це завершення роботи по капітальному ремонті дороги.

Заявлене в кошторисі облаштування “корит” глибиною до 250 мм- відсутнє
Висота “подушки” по кошторису 6 см
Укладка піщано гравійної суміші без відповідної “подушки”