Хто організовує побори у дитячому садочку “Світлячок” с. Августівка

 

Дитячий садочок “Світлячок”, с. Августівка Одесської області

Відповідно до статі 28 закону України про дошкільну освіту “кожна дитина має право на  безоплатну дошкільну освіту в державних і комунальних закладах дошкільної освіти”.  Здавалося б стаття сформульована таким чином, що уникає можливість будь якої недвозначності в тлумаченні, але в дитячому садочку “Світлячок” с. Августівка Біляївського району Одеської області, як на жаль і в багатьох інших дошкільних та шкільних закладах, воліють взагалі не помічати існування цієї норми закону.

Отже, після двомісячного простою дитячого садочку “Світлячок” (причини якого ми розкриємо у одній із наступних статей), батьків, які привели дітей до садочку, зустріла написана від руки об’ява. Автор зазначений не був. В об’яві повідомлялося, що батьки кожної дитини зобов’язані принести в дитячий садок наступний перелік предметів:

  • чашка
  • ложка
  • глибока тарілка
  • туалетний папір – 4 рулона
  • серветки вологі, велика пачка – 2 шт
  • серветки сухі, велика пачка – 2шт
  • пакети для сміття, упаковка на 50 шт – 2 упаковки
  • миючий засіб для туалету – 1 шт
  • миючий засіб для посуду – 1 шт
  • рідке мило для миття рук – 1 шт
  • губки для миття посуду – 4шт
    далі перелік продовжувався канцелярськими засобами, кольоровим папером та іншим приладдям для занять дітей.

З цього переліку найбільше обурення батьків викликала вимога надати посуд. Адже, у минулому році батьки вже надавали посуд – і якщо навіть частина побилася, то дітям які закінчують дитячий садок посуд не повертають, і отже  посуд навпаки повинен накопичуватися. Що може статися з металевими ложками взагалі неможливо уявити. Крім того, вражає уяву кількість потрібних “для забезпечення освітнього процесу” пакетів для сміття. По розрахункам адміністрації дитячого садочку, кожна дитина за тиждень начебто “виробляє” більше двох пакетів сміття.

Деякі з обурених батьків завітали до сільської голови Августівської сільради Таран О.Г. з вимогою розібратись з ситуацією що склалося взагалі, і з посудом зокрема. Однак голова повідомила, що посуд, як і інші засоби, збираються відповідно до рішення батьківського комітету. Керівництво ж дитячого садку, як і сама голова, до цього начебто не мають жодного відношення.

відповідь голови Августівської сільради Таран О.Г.

Вочевидь у 2017р., у батьків чиї діти вперше йшли в дитячий садочок збирали по 500 гривень на стіл для малювання, теж згідно рішення батьківського комітету. Втім кошти чомусь збирала особисто завідуюча Коваленко Н.П. По 500 грн здали батьки усіх 30 дітей. Тобто завідуюча отримала готівкою 15000 грн. Стіл звісно встановили, але ж з малюванням на ньому якось не склалося. На фото нижче чудово видно, що висота столу та лавочок біля нього, розрахована на дорослу людину. Та й до матеріалів з яких стіл “створено” невідомим майстром є питання. Основне з яких – а чому стільниця, начебто недешевого столу складається з двох пластикових підвіконь?

Хто ж насправді повинен фінансувати потреби дитячого садку, за що дійсно потрібно сплачувати батькам, далі у зверненні  заступник голови ГО “Громадський контроль” Буднік В.П.:

“Шановні батьки дітей, які ходять до ДНЗ “Світлячок”

Згідно відповіді голови Августівської сільської ради Таран О.Г. за № Б-166 від 29.08.2018р., всі ініціативи по збору коштів з батьків належать батьківському комітету. Тобто закупівля нового посуду коштами батьків— це примхи не завідуючої дитячого садочку, а саме батьківського комітету та її голови. Це саме голова батьківського комітету змушує робити внески на пральний порошок, якого за бюджетні кошти закуплено у червні 2018р більш як на 700 грн. Це саме голова батьківського комітету (зі слів завідуючої) прийняла рішення зібрати у 2017р. з батьків, діти яких шли до садочку вперше, по 500 грн. 
На зібрані 15 тис грн. у дворі дитячого садочку був дійсно встановлений стіл. Але якість та матеріали з яких він зроблений не витримують жодної критики — стільниця складається з двох пластикових підвіконь (!), каркас металевий, ніжки металеві та вкопані в землю. Вочевидь ліпили з того що було — або  що залишилося після ремонту.

Також хочу повідомити Вам наступне:
Відповідно інформації наданої Біляївської РДА фінансування зарплатні персоналу, комунальних послуг, придбання канцелярських та господарських товарів (віники, відра, миючі розчини та порошки, лампочки) проводиться з бюджету Біляївської районної ради. У 2018р. замовлення керівника ДНЗ “Світлячок” задоволено повністю.
Всю ж матеріально — технічну базу ДНЗ “Світлячок” фінансує засновник (власник) закладу. Тобто видатки на закупівлю меблів, посуду, покриття підлоги, іграшок, фінансуються (повинні фінансуватися) у нашому випадку з бюджету Августівської сільської ради. Батьки повинні сплачувати лише 60% доплати за харчування, та не повинні вносити ще якісь кошти або нести пральний порошок, туалетний папір, тощо.

Щодо функцій батьківського комітету, якщо батьківський комітет бачить, що є потреба в будь-якій закупівлі, він має звернутися до керівника закладу та змусити її надати заявку на придбання до Августівської сільради або Біляївської РДА.

Шановні батьки !
Якщо ви бачите, що вимоги батьківського комітету надмірні — перегляньте його склад, нагадайте голові комітету що його функції – це захист прав дітей та їх батьків, а не збір коштів на втілювання у життя мрій керівника закладу.

Шановна голова батьківського комітету !
Ознайомтесь з законодавством що регламентує збір та витрати спонсорських коштів (постанова кабінету міністрів України від 4 серпня 2000р. № 1222 ) та організуйте роботу відповідно вимог законодавства. Бо, як бачите із відповіді сільської голови Августівської сільради Таран О.Г., не завідуючу ДНЗ “Світлячок” треба підозрювати у корупції, а саме тих хто ці кошти збирає готівкою та витрачає з порушенням чинного законодавства.

За дорученням ГО “Громадський контроль”
Заступник голови Буднік В.П.