Чого вартий гарантійний лист. Подробиці повторного ремонту вул. Кооперативна в с. Августівка

В листопаді – грудні  2017р. в селі Августівка прогримів черговий скандал повʼязаний з неякісно виконаним ремонтом вулиці Кооперативна. Вибраний Августівською сільрадою підрядник ФОП Шапіро А.О., що мешкає в Миколаївський області та ніколи не приймав участі в державних закупівлях, поклав асфальт настільки вдало – що його змило першим  дощем.

Голова ж Августівської сільради, Таран О.Г. в свою чергу констатувавши 14.12.2017р. у листі №1151/02-13 що “асфальт було вимито під впливом стікання дощових потоків”, вже наступного дня підписує акт прийому виконаних робіт. Таким чином вона надає зелене світло на сплату 199999.00 грн, за асфальт якого вже не існувало. Які саме аргументи знайшов виконавець робіт – ми звісно можемо лише здогадуватися, втім для сільської голови вони виявилися досить переконливими. Вочевидь, щось з цих аргументів перепало і депутату Біляївської райради, юристу Августівської сільради Колісніченко П.В., який в соц.мережах стверджував що сплата за неякісно виконані роботи не проводилась.

Відкинувши усе нагромадження брехні, про яку ми писали у попередньому матеріалі,  мешканці с. Августівка залишились з розбитою дорогою, витраченими бюджетними 199 тис грн та гарантійним листом від ФОП Шапіро, в якому стверджувалось що “недоліки асфальтування … будуть усуненні до 01.05.2018р. при настанні сприятливих погодних умов”

І  дійсно, в середині квітня, коли  погода була сприятлива для асфальтування, на вул. Кооперативна знову зʼявилася техніка. Мешканці с. Августівка відмітили, що цього разу техніка була новіша, а робітники працьовитіші. Десь за тиждень, з ремонтом було закінчено, місцевий депутат с. Августівка розродився хвалебною одою в адресу сільради, яка виконала “свої” зобовʼязання та злегка дорікнув критикам місцевої влади, через начебто надмірний галас.

Здавалося б питання закрито, хай і не з першого разу, але дорогу зробили в зазначений термін, і зробили начебто непогано. Втім задля остаточних висновків треба дочекатися дощу … саме на цьому ми б і закінчили, якби не система “Прозоро”. Саме в ній зʼявилася інформація про закупівлю Августівською сільрадою послуг на поточний ремонт знову ж вул. Кооперативна с. Августівка.

Адреса в закупівлі  і ціна в ~199 тис з дріб’язком нагадувала невдалий ремонт в листопаді від ФОП Шапіро А.О.

Заступник голови ГО “Громадський контроль” Будник В.П. підтвердила, що ділянка вул. Кооперативна № 27- 43, яку повинен був відремонтувати безкоштовно ФОП Шапіро, входить у зазначений вище перелік ділянок. Тобто, голова Августівської сільради Таран О.Г., замість того щоб домогтись безкоштовного усунення недоліків замовила ремонт заново, у іншої установи.

Але й це ще не все. У укладеному договорі зазначено кількість робіт в 334,75 м2.  ГО “Громадський контроль”  нарахувавало  лише 205 м2. Таким чином, кожен фактичний квадратний метр “ямкового ремонту” обійшовся громаді в 973 грн. А з урахуванням вже сплачених в грудні 199 тис. грн ця сума подвоюється та складає  1946 грн за 1 квадратний метр. Чи багато це , чи мало ? Наведемо пару прикладів:

  • Новоолександрівська сільська рада Ананьївського району Одеської області відремонтувала 344 м2 за 148766.00 грн, вартість ремонту 1м2 склала близько 432 грн
  • Першотравнева сільська рада, Донецької області, провела аукціон , і відремонтувала 320 м2 за 120700.00 грн, вартість ремонту 1 м2 склала близько 377 грн
  • Ну і на останок ТОВ “Компанія “КУПОЛ”, м. Київ пропонує усім бажаючим ямковий ремонт від 350.00 до 400.00 грн за 1м2 

Тобто, якби у голови Августівської сільської ради Таран О.Г., було б дійсно бажання відремонтувати дороги, за витрачену суму майже в 400 тис. грн можливо було б привести до ладу пʼять – шість таких вулиць як вул. Кооперативна в с. Августівка. Їй же вдалося зробити лише одну. Втім, це теж своєрідний талант, на жаль виборці від неї очікували дещо інших умінь.