Чи зможе громада себе захистити?

Вчора, 10 жовтня, в Августівському будинку культури, відбулися збори. Привід даного зібрання -стрімке зростання злочинності в селах Августівської сільської ради, та прийняття методів запобігання крадіжкам. Голова сільської ради, Таран О.Г. повідомила, що в Усатівського райвідділу поліції не має можливості патрулювати села,у дільничного інспектора поліції на обслуговуванні 14 сіл, і місцеві жителі самі повинні вирішувати питання безпеки своїх садиб. Як зазначила голова сільради Таран О.Г., послуги охоронної служби, яка  зʼявилась в Латівці, далеко не всім фінансово доступні, тому на забранні, в селі Августівка прийнято рішення про створення громадських патрулів з місцевих жителів. Патрулювання будуть проводитися в темну пору доби, згідно встановленого графіка,  по три чоловіка в автомобілі, розділивши село на 4 сектори – в кожному секторі по автомобілю, починаючи з 10 жовтня.

Окремо потрібно відзначити  відсутність в законодавстві правових підстав для створення таких патрулів. Це питання хвилювало і місцевих жителів  але,  при запитанні місцевого жителя про законність таких патрулів, та їхніх повноважень, юристом Августівської сільської ради була відповідь про існування закону “задержания гражданскими.”, і” главное, создать патрули, все остальное потом.”. Дивна та непрофесійна відповідь, як для юриста, оскільки, громадському патрулю потрібно знати, як вести себе в різних ситуаціях, не наражати на небезпеку себе та не порушувати права оточуючих.

Все зібрання стосувалося тільки села Августівка. Для чого запрошувалися мешканці інших сіл невідомо.

І хоча питання безпеки та охорони с. Протопопівка навіть не підіймалось, потрібно відзначити, що  зазначена модель для села непридатна. У звʼязку:

  • з відсутнім вуличним освітленням;
  • бездоріжжю (хто захоче по таких дорогах, вночі, без освітлення патрулювати на своєму автомобілі?);
  • наявністю багатьох заїздів у село;
  • наявністю двох дачних масивів ;

Питання відкрите.