Зміни в системі ProZorro

Президент України Петро Порошенко заявив, що вносить до Верховної Ради законопроект, покликаний закрити для корупціонерів шпаринки для обходу системи ProZorro при здійсненні державних закупівель. Зміни до Закону України “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів України зроблять роботу системи публічних закупівель ProZorro ефективнішою та закриють для корупціонерів низку способів обійти її.

На нараді щодо обговорення проекту Глава держави наголосив: “У мене викликає обурення, коли один і той же державний замовник за державні кошти робить закупівлю  на суму 199 тисяч гривень. Яка мета? Дуже проста і одна – обійти ProZorro, обійти тендерні ефективні процедури і укласти угоду з кишеньковим постачальником”, – сказав він.

Президент вважає доцільним знизити вартість допорогових закупівель на товари та послуги з 200 до 50 тис. грн. Таким чином розбивати закупівлю на багато дрібних лотів нечистим на руку чиновникам стане невигідно.
До речі, Августівська сільська рада постійно користується цією схемою. Наприклад, договір по ремонту вулиці Кооперативній в селі Августівка, для обходу системи ProZorro, був укладений на суму 199999.00 грн.