Затвердження генплану с. Протопопівка – обіцяного чекають вже 10 років

В далекому 2007р. Августівська сільрада Біляївського району Одеської області масово “роздавала” ділянки в районі за межами  с.Протопопівка. Однак,  оформити право власності на ділянки неможливо і донині, так як не затверджений новий генплан с. Протопопівка. І хоча ділянки надавалися безкоштовно, начебто за документальне оформлення ділянок в сільраді збирали з громадян, що бажають отримати ділянку, по 1000$. Чому так переймалася місцева влада проблемами оформлення ділянок громадянами, чому обовʼязкова  сплата була необхідною умовою отримання рішення про виділення ділянок, чому гроші приймали лише готівкою та надавали квитанцію лише на 1000 грн – відповіді на ці нескладні питання кожен може надати собі сам.  Особливу пікантність додавав той факт, що кошти в приміщенні сільради приймали і в валюті.

Нинішня сільська голова Августівської сільради Таран О.Г.  у своїй передвиборній програмі, у разі отримання посади голови, брала на себе зобовʼязання домогтися затвердження генерального плану, що надасть можливість мешканцям оформити земельні ділянки. Але вигравши вибори, у кращих традиціях нашої держави, крім звинувачень у всьому попередників – не робить нічого. Втім ми нагадаємо –  на час “виділення” земельних ділянок вона займала посаду секретаря Августівської сільради, та приймала участь в “виділенні”, зокрема і в прийомі коштів.

Претензії мешканців викликають у пані голови лише посмішку. Ймовірно пані голова ще в 2008 році щось знала про долю генплану с. Протопопівка – у всякому разі серед 10-ти ділянок що належали сімʼї голови (станом на початок 2017р.) немає жодної в с. Протопопівка.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 06 липня 2016 р. , визнано неправомірними дії Августівської сільради, що призвели “до ускладнення умови отримання належним чином і за законом земельних ділянок внаслідок сприяння у складанні договорів на проектно-вишукувальні роботи між ПП «Геоском» та чисельною кількістю мешканців сіл підзвітних Августівській сільській раді Біляївського району Одеської у 2007р.”

Наразі “виділені” ділянки ніким не використовуються.

  • "Вулиця" між ділянками

Що можуть отримати мешканці с. Протопопівка, якщо генплан села таки буде затверджений, чи буде цей план  взагалі затверджений,  та на що можуть розраховувати нові бажаючі отримати ділянку – далі в зверненні ГО “Громадський контроль”:

“Стосовно земель, які увійшли в межі с. Протопопівка, ситуація наступна:

  • загальна площа села Протопопівка, на час розроблення ген.плану – 326,65 га,
  • додатково до існуючого плану було включено – 32,32 га землі
  • в тому числі – землі запасу площею 31,59 га для будівництва і обслуговування житлового будинку.

Із цих 326,65 га – 174,75 га землі приватної власності.

Вартість робіт по виготовленню генплану с. Протопоповка – 289 756,00 грн. бюджетних коштів. Таким чином, більше половини цих коштів заплачено за ввід в генеральний план земель приватної власності.

Звертаємо увагу, що це не є правопорушення, але де ж моральна сторона цього питання?!

Що буде мати громада із цих 174 га? Громадська організація «Громадський Контроль» не отримала чіткої відповіді від сільради про наявність вільних ділянок у Генплані с. Протопопівка, але, зважаючи на те, що у 2016 році, і у 2017 році ці ділянки вибірково виділяються, то мабуть, є, але не для кожного бажаючого. Бо, для прикладу, 26 жовтня 2017 року, мешканцю с. Протопопівка – Вакар Юрію Вікторовичу – ВІДМОВЛЕНО, а – Починкову Олександру Володимировичу – надана ділянка за адресою – Дорожна, 15. (Мабуть тому, що це син депутата).

І це тільки один із прикладів.

Всього за 2016-2017 роки в с. Протопопівка – виділено 32 ділянки. Так, там є 3 багатодітних родини з с. Котовка, та декілька учасників АТО.

Але ж основна маса осіб – це пересічні громадяни.

Тому, мешканці с. Протопопівка повинні самі ставить питання перед своїми депутатами, чому ж так сталось. Адже родина Вакар також не маленька, а і Вакар Надії – відмовлено, і Алферовій О,В., і Долінському С.В., і Гучаковій О.Е., та й багатьом іншим.

Неможливо вдержатись, щоб не прокоментувати відмову у виділені ділянок.

За рішенням сесії Августівської сільради від 24 березня 2016 року відмовили у виділенні ділянок 54 особам, всім гуртом, не розглядаючи заяви і фактично її не обговорюючи.

Присутні 21 депутат, окрім Дубини О.А.

Проголосували за відмову – 20 осіб, крім Малоги О.П.

У жодного депутата не заболіло за свого виборця, а в цьому списку були і багатодітні сім’ї.

Відмовили на цій сесії своїм виборцям депутати:

Починкова О.В.
Воловик І.Є.
Миргородська О.В.
Стопа Н.
Дубина О.М.
Депутати с. Набережне в повному складі.
Така ж ситуація і із рішенням від 19 травня 2016 року.

Присутні 20 депутатів, відсутні Сініцина О., Топащенко О.

Утримались тільки троє: Дубина О.М. Дубина О.А. Волков А.Г.

17 депутатів –  не роздумуючи відмовили списком 19 особам.

А не болить ваша душа депутати Воловик І.Є., Вовк І.М., за Ваших виборців?! Так сталось, що в цьому списку переважна більшість була виборців Сініциної та Топащенка, які були відсутні на сесії. Але припускаємо, що і вони б не відстоювали інтереси своїх виборців. Депутати, в перелік прізвищ, мабуть не вслуховуються, їм байдуже – їх виборець чи ні! Рекомендує землевпорядник та земельна комісія виділити – виділяють, не рекомендує – всі дружно- відмовляють!

Тепер стосовно тих ділянок, що надані громадянам всупереч Закону, не ввівши їх попередньо до генерального плану, за які мешканці внесли кошти на оформлення.

Громадська організація «Громадський Контроль» звернулась до районної державної адміністрації Біляївського району із проханням надати письмово офіційну інформацію про долю таких ділянок в Генеральних Планах с. Августівка, с. Протопопівка. Про отриману відповідь надамо інформацію.

Г.О. «Громадский Контроль» – Будник В.П.”

 

Генплан с. Августівска – туманні перспективи та відсутність вільних ділянок