Шкільний булінг та адміністративна відповідальність

До парламенту, 10 липня, поданий законопроект №8584. Група депутатів пропонує розʼяснити поняття булінгу, та запровадити адміністративну відповідальність за нього.

Відповідно до проекту, булінг – це моральне, або фізичне насильство, агресія, у будь-якій формі, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення.

Планується встановити відповідальність за булінг, а також за приховування випадків булінгу педагогом, керівником, або засновником закладу освіти. Міносвіти повинне розробити відповідні плани роботи у протидії булінгу. Крім того, проектом планується надати освітньому омбудсмену право на перевірку заяв, повноту та своєчасність заходів реагування випадків булінгу в закладах освіти.

На даний час серед підлітків у школах поширене явище булінгу. Український інститут дослідження екстремізму наводив цифри, що з проявами булінгу в Україні стикаються 8 із 10 дітей. Часто булінгу з боку підлітків у закладах освіти піддаються не лише діти, а й дорослі, наприклад вчителі, технічні працівники.

В законопроекті пропонують представників закладу освіти карати за приховування випадків булінгу штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За вчинення правопорушення неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, накладається штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на батьків або осіб, що їх замінюють.

Дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, або вчинені відносно неповнолітнього, або вчинені з особливою жорстокістю – накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

“Прийняття закону дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії явищу булінгу, що матиме наслідком покращення психічного здоров’я дітей і дорослих, створення безпечного освітнього середовища, а також підвищення ступеня зосередженості дітей на навчанні” — зазначили автори законопроекту.