Телефонні шахраї – найпопулярніші схеми

Приводом для даної теми послугувули СМС, які  надходять на телефон чи не щодня. Текст різний – від виграшу автомобіля до повідомлень, про заблоковані банківські картки. Способів обману, пов’язаних з використанням мобільного зв’язку, багато, адже, шахраї дуже винахідливі. Розглянемо самі розповсюдженні.

Родичі потрапили в ДТП

Один із способів обдурювання отримав назву “Родич потрапив у біду”. На мобільний телефон “жертви” дзвонять з невідомого номера і, як правило, представляються працівником поліції, далі повідомляють, що хтось із близьких родичів потрапив у біду (ДТП, затриманий поліцією, скоїв напад і т.д.) і для “вирішення” питання потрібно заплатити певну суму грошей, зробити це слід негайно, бо в іншому випадку у родича будуть дуже серйозні проблеми. Вся розмова обов’язково проходить швидко, за короткий термін йде психологічний тиск на людину. Потерпілому просто не дають часу оговтатися, подумати, перевірити отриману інформацію. Були такі випадки, коли батьки віддавали гроші аферистам за звільнення юнака, який насправді в той же час спав у сусідній з ними кімнаті. До того ж, на руку шахраям і те, що в народі існує переконаність щодо надмірної корумпованості правоохоронних органів. Більшість людей просто губиться в подібних ситуаціях.

СМС

Найперше – це різноманітні пропозиції і прохання, які надходять абонентам за допомогою СМС. Наприклад, пропонується подвоїти суму коштів на рахунку, якщо відправите СМС на певний номер мобільного абонента, або відмовитися від надходження рекламних розсилок, вимога негайно погасити заборгованість, або дізнатися про деталі привабливої пропозиції про роботу. У всіх випадках пропонується надіслати СМС або зателефонувати на певний номер. На практиці виявляється, що це – номери телефонів, які обслуговуються за преміям-тарифами, і з мобільного рахунку абонента, що попався на гачок, знімається 20-30 грн. за СМС чи хвилину зв’язку.

Банки

Вам дзвонять на мобільний та повідомляють, що нібито стався технічний збій в програмі банку, в результаті чого Ви може втратити усі свої заощадження, які знаходяться на рахунку. Телефонний співрозмовник запевняє Вас, що проблему можна вирішити прямо зараз, але для цього від Вас вимагається повідомити додаткову інформацію у вигляді ПІН-коду та номеру банківської карти.

Декілька порад, щоб не стати жертвою подібних афер: 

  • пам’ятайте, що головне у таких випадках – зберігати спокій та не поспішати виконувати вимоги шахраїв;
  • необхідно зателефонувати тому, хто нібито потрапив до міліції, не панікувати, якщо він не відповідає на дзвінок (він може просто його не чути, вести автомобіль, чи будь-що інше);
  • зверніться до будь-кого з близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася, оскільки, дуже часто, шахраї використовують різні психологічні техніки та прийоми для маніпуляції;
  • не афішуйте номер банківської картки, ПІН – код нікому говорити не можна;
  • у жодному разі не перераховуйте грошей на вказані  рахунки та не поповняйте вказані номери телефонів;
  • і пам’ятайте, що дармовий сир тільки у мишоловці.