14 жовтня -чотири свята

14 жовтня українці відзначають чотири великі свята

День захисника України

14 жовтня 2014 року Указом Президента «…З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості»  офіційно встановлено свято День Захисника України. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, проявлені нашими солдатами на передовій новітньої російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Покров Пресвятої Богородиці

Велике православне свято 14 жовтня присвячене чудесному явищу Богоматері віруючим в Константинополі. За переказами, чудо сталося в X столітті, коли столиця Візантії була в облозі ворожим військом. Багатогодинне нічне богослужіння було присвячено позбавленню від нашестя. Богородиця пройшла в церкві по повітрю, ревно і довго молилася з віруючими, після чого простягла над ними свій покрив – хустку, якою Діва Марія покривала голову. Саме цей момент став основою сюжету для написання ікон Покров Пресвятої Богородиці.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляти весілля.

На честь Покрови в Україні збудовано чимало храмів. Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Нині ця унікальна споруда – діючий храм і музей.

День українського козацтва

Неможливо знайти у минулому України якесь інше явище, яке б так глибоко і різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу. Свято День українського козацтва продовжує історичну традицію Запорізької Січі. Запорізькі козаки шанували Богоматір і вважали її своєю заступницею. На Покрови відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана. Військові походи Війська Запорізького традиційно починалися молитвою біля храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці. За даними істориків, перша така церква була побудована в XVI столітті, в ній зберігалася унікальна ікона Діви Марії, козацькі прапори, печатки, бунчуки і інші клейноди. Зараз на острові Хортиця на території національного заповідника відбудована копія дерев’яної Покровської церкви.

День УПА

Українська повстанська армія, яка воювала за незалежність України в 1942-1955 роках, – неоднозначна і суперечлива сторінка в вітчизняної історії. Діяльність УПА породила безліч міфів, навколо яких точаться запеклі суперечки і які розколюють українське суспільство.

Згідно зі свідченнями істориків, саме на Волині, в урочищі Вовчак Турійського району Волині,14 жовтня 1942 року, на Покрову, зародилась Українська Повстанська Армія. У 1943-1944 роках тут діяла велика база УПА під назвою «Січ».