4 листопада – Казанської ікони Божої Матері

День шанування Пресвятої Богородиці, на честь Казанської ікони відбувається 4 листопада (22 жовтня по старому стилю).

Образ Казанської Божої Матері зʼявився в 1579 році в Казані, після страшної пожежі, яка знищила частину міста. Божа Мати явилась 9-річній дівчинці Матроні і звеліла відкопати Її ікону на згарищі. «Сни бувають інколи від Бога, але ведіння тільки святим бувають, краще не надавай значення цьому» – відповіли батьки Матроні. Але сон повторився і в другий і в третій раз. Тоді батьки вирішили перевірити слова дівчинки. Матрона із матірʼю відправились на вказане Богородицею місце, та знайшли там загорнутий в полотно образ. Знайдена ікона була в бездоганному стані і виглядала як щойно написана.

Новини про святиню швидко рознеслась по всьому місту. До місця знахідки прибув архієпископ Ієремія та переніс ікону в Благовіщенський собор в Казані. Згодом, по наказу Івана Грозного, в честь чудотворного образу, було збудовано Казанський собор та засновано там жіночий монастир, де згодом прийняли монашество Матрона та її мати.

Молитва перед Казанською іконою Божої Матері допомагає у важких життєвих незгодах, печалях, скорботі. Молитви перед цим чудотворним образом допомагають при хворобах очей. Їй моляться для сцілення не тільки тілесного а і духовного. Цією іконою — Помічницею та Заступницею всього людського роду – часто благословляють на шлюб молодих, щоб він був міцним, а подружній шлях довгим.

Молитва Казанскій Божій Матері

“О, Пречистая Владычице Богородице, Царице небеси и земли, высшая ангел и архангел и всея твари честнейшая, чистая Дево Марие, миру Благая помощнице, и всем людем утверждение, и во всяких нуждах избавление! Ты еси заступница и предстательница наша, ты еси обидимым защищение, скорбящим радование, сирым прибежище, вдовам хранительнице, девам слава, плачущим веселие, больным посещение, немощным исцеление, грешным спасение. Помилуй нас, Мати Божия, и прошение наше исполни, вся бо суть возможна ходатайству Твоему: яко Тебе слава подобает ныне и присно и во веки веков. Аминь.”