День матері

День матері в Україні традиційно відзначається у другу неділю травня.

День матері – це міжнародне свято на честь матерів – як таких, що вже стали ними, так і тих, хто тільки готується до материнства. В Україні в це свято прийнято вітати всіх мам, бабусь і вагітних жінок, які незабаром також стануть матусями.

Мама — найперше слово, найближча і найрідніша людина. Вона створює сім’ю, яка стає основою життя всіх людей, символом добра, надії, щастя.

Це свято можна зробити дуже особливим, якщо провести його з найближчими людьми і подарувати їм радість. Варто обов’язково згадати, зателефонувати, приїхати до своєї матері, обійняти її і подякувати за те, що дала життя. Молоді мами і сиві бабусі — всі чекають уваги своїх дітей у цей день, хочуть бачити їх щасливими і бути поруч. Важливо цінувати матерів, поки вони з нами, поважати і дякувати їм за все.

Вшанування жінки-матері має багатовікову історію. Років 200 тому англійці відзначали у другу неділю Великого посту так звану “Материнську неділю” на честь усіх матерів світу.

Американці на офіційному рівні вперше визнали День матері понад 100 років тому, завдяки мешканці Філадельфії Анні Джервіс. Саме вона виступила з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Незабаром інші штати Америки, а також багато держав наслідували цей приклад і почали святкувати День матері. Серед української громади День Матері вперше відзначили в 1928 році. У 1939 свято заборонила радянська влада. Але з 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій Свято матері повернулось в Україну.

На сьогоднішній день це чудове свято відзначають, хоча і в різні дні, у понад 50 країнах світу. Наприклад, День матері в Україні, як і в більш ніж двадцяти країнах світу, відзначається у другу неділю травня, в Росії – в останню неділю листопада, в Білорусі – 14 жовтня, в Грузії – 3 березня, а в багатьох близькосхідних країнах – 21 березня.