КП “Набережне” – в очікуванні чергової субвенції

Як ми вже повідомляли, комунальному підприємству “Набережне”, що обслуговує мешканців  селище Набережне Августівської сільради, загрожує банкрутство. Колишній головний бухгалтер подав позов в суд на КП “Набережне”  з вимогою стягнути заборгованість по заробітній платі та моральне відшкодування, разом близько 170 тис. грн. Аналогічний позив очікувався і від колишнього директора КП “Набережне” Айрапетяна. Орієнтовна загальна сума, що могла бути пред’явлена до відшкодування, за словами нинішнього директора Рощіна Ю.С., могла скласти близько 250 тис грн. Для підприємства, що обслуговує близько 330 домогосподарств – сума непідйомна. Розгляд справи був назначений на 30 травня.

позовні вимоги колишнього бухгалтера КП “Набережне”

Однак 29 травня 2018р. мешканцям с. Набережне повідомили “добру новину”. Колишній головний бухгалтер забрав заяву з суду в обмін на гарантійний лист від КП “Набережне” в якому визнається  заборгованість та надаються гарантії щодо швидкої сплати заборгованості. У якості забезпечення фігурує субвенція від Августівської сільради. Цікаво, як директор КП “Набережне” може надавати такі гарантії – адже виділення субвенції повинні затвердити депутати на сесії. Ну а в теорії (звісно до депутатів Августівської сільради це не відноситься), депутати можуть і не затвердити таку пропозицію – адже для цього потрібно відмовитися від інших затверджених видатків.

Ще цікавішою виглядає надшвидка зміна позиції як голови Августівської сільради Таран О.Г., так і директора КП “Набережне”. Обидва на загальних зборах 18 травня 2018р ( тобто 10 днів тому) стверджували, що “попередники” довели підприємство до банкрутства неправомірними діями, підтримував їх і юрист Колісніченко П.В. заявами щодо незаконно високих заробітних плат. І ось, через тиждень, сільрада вже готова виділити близько 70 тис., пан Рощін забув про існування найкращого юриста в Августівській сільраді та й сам юрист, замість відстоювання бюджетних коштів в суді переймається складанням гарантійних листів.

Втім, причина таких разючих змін лежить на поверхні. Августівська сільрада, як засновник КП “Набережне”, мала усі важелі для контролювання господарської діяльності. В уставі  КП “Набережне” до компетенції Августівської сільради зокрема відноситься “визначення умов оплати праці робітників підприємства, призначення ревізійної комісії та ухвалення рішення про проведення позапланових ревізій”. Чи знало свої можливості голова Таран О.Г., чи хоча б здогадувалась ? З її публічної позиції витікає протилежне. Що робив на своєму місці юрист, чому за майже рік ніхто з посадових осіб Августівської сільради не побажав провести позачергову, ну або хоч одну чергову ревізію ? Чи були взагалі ревізії в історії комунального підприємства?  Є два, досить логічних пояснення:

  • або в сільраді займають відповідальні посади, скажемо мʼяко, безвідповідальні особи
  • або ці ж самі особи мають з цього деякий хист, а збори що пройшли, були лише ширмою для виписку пару місцевих жителів

Втім це лише припущення. А ось що ми можемо стверджувати впевнено, що наданням таких гарантійних листів, сільрада лише підсилює позиції колишнього бухгалтера в можливому майбутньому суді. Адже декілька разів письмово підтвердивши свої зобовʼязання з виплати, безпідставно затримавши майже на рік виплату заробітної плати, та ні підтвердивши свої зустрічні звинувачення аудитом або висновками ревізійної комісії, сільська голова сама напрошується ще на не один позив. Ніщо не завадить, колишньому директору або бухгалтеру, отримавши нарешті кошти, що їм належать, піти знову в суд. І вимагати компенсації вже не за пів року, а за рік. Втім, так далеко наша місцева влада, вочевидь не заглядає.

Щодо мешканців с. Набережне, то в ситуації, що склалася є певний позитив – поки сільська рада, заради прикриття своєї, як мінімум бездіяльності, готова витрачати кошти місцевого бюджету на сумнівні виплати – у них буде й світло, і вода і опалення. Втім, за все усе одно платить громада – десь, можливо і у тому ж с. Набережне, не буде відремонтований шлях, чи невстановлені нові ліхтарі, або не будуть замінені труби з водою.

 

За лаштунками потенційного банкрутства КП “Набережне”