Матеріальна допомога 2017 – річні підсумки

Як повідомляє секретар громадської організації “Громадський контроль” Буднік В.П.:  “Августівська сільська рада надала інформацію щодо отримувачів мат. допомоги в 2017р. Після аналізу наданої інформації маємо невтішні висновки.

За рік матеріальну допомогу отримали 316 жителів на загальну суму 346 тис. грн. Із них 11% коштів отримали  22 жителя, які мають родинні звʼязки з місцевою владою (працівники сільради, члени виконкому, депутати), а саме:

  • Член виконкому Серебрій Л.В. –  родина  отримала з місцевого бюджету виплат на суму 13500грн.
  • Також цікава історія з депутатом Августівської сільської ради Вовк І.М., чоловік якої Вовк В.Д., поїхавши до Польщі на заробітки де отримав травму ноги. Повернувся на лікування в Україну робити операцію, за яку 25%, тобто 5000 грн заплатили з бюджету Августівської сільради. Напевно, це не є порушенням закону, але досить аморально. Людина піднімала економіку іншої держави, а витрати понесли платники податків нашої громади.
  • Важко не згадати водія сільської ради Діброва В.Ж. та його працюючу дружину Діброву С.В., котрі отримали грошову допомогу. Адже не хворіє ні він, ні члени родини та й працює водієм у двоюрідної сестри – голови сільради Таран О.Г. Виділено 500 грн із бюджету без вказівки причин. А чи отримував він? І чому? Такі ж питання і по його жінці, але вже на 1000 грн.
  • Мороз Валерій Якович – “підпільний бізнесмен”, займається скупкою худоби, на оформлення документів на будівництво бойні не вистачило лише 2000 грн, котрі виділили йому у вигляді матеріальної допомоги.
  • Виділялися кошти і громадянам, які не є членами нашої громади – це Шелестов Є.О. та Реука О.В.

Ми ж зі свого боку хотіли звернути увагу на наступне:

  • Августівська сільська рада  в травні 2017 року спромоглася надати матеріальну допомогу Бащуку П.В. з формулюванням “на церкву”. Що вкладали в це формулювання члени виконкому разом з сільською головою Таран О.Г.  та юристом Колісніченко П.В. – невідомо, але продемонстрували свою абсолютну необізнаність в законодавстві. Спеціально  для них повідомляємо –  Україна світська держава, і підтримувати будь яку церкву (навіть у важкому мат. стані) можливо лише за власний рахунок.
  • На привітання окремих верств громадян зі святами сільрада витратила 38200 грн, причому вітання були як символічні (200 грн) так і досить приємні (2000грн). Ні в якому разі не применшуючи заслуги громадян, які отримали мат. допомогу, хочеться зазначити, що такого роду “привітання” знаходяться дещо осторонь від поняття “соціальна справедливість” та наближаються до поняття “нецільове використання коштів”.
  • Майже на 17000 грн виплат (а це біля 5% від загальної суми мат. допомоги) Августівська сільська рада надала без зазначення  формулювання, що вказувало б на причину виділення коштів. Як ми вже повідомляли, в число щасливців потрапив зокрема і дільничий, який обслуговує, зокрема, й села Августівської сільради. Доля до нього була прихильна двічі – мало того, що він не є мешканцем Августівської сільської ради, так і вказувати причину отримання матеріальної допомоги йому не знадобилась. Відповідь же сільради на питання щодо надання йому допомоги, гідна того, щоб її надати без скорочень

    Тобто, згідно “логіки” голови Августівської сільради:

    • Призначення поліцейского на обслуговування 14 сіл Міжлимання вже робить його майже мешканцем Августівської сільради
    • Тимчасове проживання сімʼї у родичів на території села сільради – це вже безумовний аргумент щодо виділення допомоги
    • Інформація щодо незадовільних умов проживання  – останній цвях в сумніви невіруючих в законність виділення домоги
    • Ну і наприкінці, удар по всіх хто намагався знайти бодай хоч краплю логіки в діях сільради – “Допомога виділялась на бензин для обслуговування наших сіл”

Перечитавши не один раз відповідь голови Августівської сільради Таран О.Г.  – робимо єдиний висновок: Сільська голова певна що виділення 1000 гривень на бензин  якимось чином покращить умови проживання шановного пана дільничого. Ми ж, зі свого боку,  певні в іншому – це нецільове використання коштів громади, видане з порушенням чинного законодавства.

  • У попередній публікації повідомлялося, що одна з мешканок с. Протопопівка з подивом дізналась про виділення коштів  в грудні місяці на своє лікування. Жіночка  не розгубилася і не махнула рукою – а зібралась та поїхала в сільраду.  Там їй, не соромлячись, видали кошти як на лікування, виділені в грудні, так і допомогу на поховання близьких, що виділялась ще в липні. Так що шановні жителі, уважно ознайомтесь з наведеними нижче документами, можливо ви також отримували допомогу – але з якихось причин просто не змогли заїхати та отримати? Згідно нашої інформації – в вересні 2017р є ще один випадок виділення допомоги особі, що дійсно мала підстави її отримати – але вона про це не знала до сьогоднішнього дня.

Підсумовуючи. Якщо ви працівник або родич працівника сільради / депутата – ви можете отримати допомогу майже на будь що. Якщо ви, дай боже, працівник поліції – вам і на бензин дадуть грошенят, і діляночку в с. Августівка знайдуть. Якщо ж ви звичайна людина, яка опинилася в скрутній ситуації та не маєте на кого розраховувати – несоромтесь, йдіть до сільської ради, пишіть заяву та вимагайте допомогу. Кошти на допомогу закладені в бюджеті і сільська рада повинна вам її надати.

Ознайомитись зі списком жителів, які отримали допомогу в липні-грудні 2017 можна тут