Нові штрафи за незаконну вирубку лісових насаджень

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів».

Згідно із Законом в декілька разів підвищено штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур та молодняка. Закон набуде чинності з 1 січня 2019 року.

Наприклад, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, – тягнутиме за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти п’яти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з перелічених вище порушень, – штраф на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі, якщо такі незаконні дії будуть вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – вони каратимуться штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Відовідні зміни вносяться до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.