Президент підписав закон про протидію булінгу

16 січня 2019 року президент Петро Порошенко підписав схвалений Верховною Радою законопроект про введення адміністративної відповідальності за булінг (цькування, агресивне переслідування) у школах. Закон передбачає штраф за булінг та за приховування працівниками навчальних закладів випадків знущань.

Штраф за таке порушення встановили на рівні 850-1700 грн або громадські роботи 20-40 годин. Якщо порушення вчинено повторно протягом року, або групою осіб – штраф складе 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин. Якщо порушники – підлітки у віці від 14 до 16 років, передбачені такі ж санкції, але їх будуть накладати на батьків або опікунів.

Крім того, передбачено штраф для керівника закладу освіти, якщо він не повідомить нацполіцію про факти булінгу. Санкція передбачає штраф 850-1700 грн або виправні роботи на термін до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Закон визначає “булінг”, як “моральне або фізичне насильство, агресію у будь-якій формі або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого поводження”.

Булінгом також вважається цькування із застосуванням засобів електронних комунікацій, які вчиняються щодо малолітньої або неповнолітньої особи щодо інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.