Родинне дерево Августівської сільради

“Згідно закону України “Про запобігання корупції”  “особи .. не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам”. Це досить прогресивна вимога, яка повинна стимулювати брати на роботу дійсно фахівців та запобігати “кумівству” при працевлаштуванні у державні установи та органи місцевого самоврядування. Однак, законотворці зробили виняток для осіб що працюють у “сільських населених пунктах”, завдяки чому в Августівській сільській раді розквітло пишне “Родинне дерево”

Родинне дерево Августівської сільради
Родинне дерево Августівської сільради

Це “родинне дерево” та ще декілька працівників, які не є “членами родини” але зовсім невипадково потрапили  в свій час до адміністрації сільради, в 2017р отримали з бюджету Августівської сільради матеріальної допомоги на 166318 грн. Штат адміністрації 18 осіб, з них 3 особи не пропрацювали 11 місяців, а тому не мали права на матеріальну допомогу. Тож 15 працівників Августівської сільської ради отримали в середньому по 11087 грн допомоги. Цікаво, що на громаду яка налічує 4200 виборців виділили 357122 грн, а середній розмір допомоги склав 1023грн, тобто малозабезпечені мешканці, хворі або такі, що потрапили у складні життеві обставини в середньому отримали майже в 11 разів меншу допомогу ніж працівники сільради, яким матеріальну допомогу  просто заклали в бюджет.

Напевно, тим хто отримує пенсію меншу прожиткового мінімуму, тобто менш 1760 грн, легче прожити чим посадовцю. Місячна зарплатня голови сільради – біля 11 тис грн, секретаря – біля 8 тис грн. І як на них прожити, якщо не взяти ці 11 тис допомоги, та ще ж стільки на комунально-побутові послуги – і все ж цілком законно, вони мають потреби і права. Загальні видатки Августівської сільради на зарплатню працівникам в 2017 році склали 1.35 млн. грн а враховуючи відрахування 1.63 млн. грн.

Однак зарплатня, премії та мат. допомога це не єдині видатки на працівників. В 2017році Августівська сільська рада придбала собі авто за майже 200 тис грн та витратила 24 тис грн на паливо. Тепер мешканці Августівської сільради можуть бути спокійними – сільська голова вже не ходить на роботу / з роботи пішки – за нею приїжджає автомобіль. Якщо треба поїхати на якусь “гулянку” – то також повезе водій на службовому автомобілі, брат не відкаже.

Кошти, як видно, виділяються на комфорт та прожиття працівників сільради не маленькі, тому і розростається з кожним роком це “родинне дерево.”

Заступник голови ГО “Громадський контроль” Буднік В.П.