Знову підпали ?

Наслідки підпалів, поле поряд з вул Новою, с. Протопопівка

Як ми вже повідомляли, на минулому та позаминулому тижні, поблизу с. Протопопівка, “невідомі” люди вперто намагалися  підпалити стерню, що розташована уздовж вулиці Нова с. Протопопівка. Не лякають цих “сміливих невідомих”,  а ні  наявність кримінальної відповідальності за умисні підпали, а ні примикання поля впритул до вулиці, а ні можливість отруїти мешканців  села продуктами згоряння. Місцевого дільничого, який взяв слухавку через годину після перших дзвінків щодо підпалу, та працівників Усатівського райвіділу поліції, які зателефонували через годину після того як пожежники загасили пожежу в полі – “невідомі” не те ще не лякаються, схоже, що вони їх існування просто не враховують.

Більш того,  стерню підпалювали  вночі – наче умисно,  аби максимально наражати на небезпеку місцевих жителів. Між іншим, згідно повідомлення ДСНС , 11 серпня у селі Калиновка Лиманського району Одеської області,  у результаті  пожежі знищено 8 дачних будинків, на щастя без жертв. А ось 17 серпня,  там же, від пожежі постраждало двоє людей. Причиною ж пожежі став підпал сухої трави поблизу.

Втім у сусідніх селах – ситуація не краще, майже всі поля вже вигоріли. Як повідомляє Олег Яланжи, мешканець с. Черевичне, після чергового підпалу стерні вогонь перекинувся на сусідню з полем балку, вигоріли дерева. Більш детальніше – відео.

Підпал поля, поряд з нафтобазою, с. Протопопівка

На теперішній час небезпека пожеж знову збільшується.  Дощі пройшли, температура день від дня росте, залишки соломи висихають  – а перед фермерами знову постає питання – придбати коробку сірників та  позбутися забивання плугів при зорюванні, і зменшити засміченість зернових , чи не порушувати закон та не наражати на небезпеку майно, здоров’я та  життя місцевих жителів. Втім, схоже що питання скоріше риторичне,  і відповідь на нього відома заздалегідь. Коробка сірників – це один з небагатьох товарів що можливо придбати менш ніж за гривню. А потенційна  небезпека мешканцям – її ж грошима не виміриш, можливо нічого і не станеться.