Кому по кишені медична реформа

Верховна рада, 19 жовтня, прийняла Проект Закону №6327 “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”.

Що ж нового чекати?

З 2018 року українці самі обиратимуть собі лікаря – терапевта, педіатра, сімейного лікаря.

Щоб отримувати медичні послуги, українцям потрібно обрати лікаря. Це можна зробити незалежно від свого місця проживання, незалежно від того, де лікар працює – в поліклініці, приватній клініці чи має власну практику.

З ним напряму потрібно буде підписувати договори про намір лікуватися. Таким чином зникне прив’язка людей до лікарень за місцем прописки. Лікаря можна буде вільно змінити.

Що буде платним, а що – безкоштовним?

У МОЗ запевняють, що безкоштовними будуть первинна, екстрена та паліативна допомога, а також ведення вагітності і пологи. Кожного року уряд готуватиме, а Рада ухвалюватиме список, що в медицині буде безкоштовно, а що – ні. Наразі, Ольга Богомолець, народний депутат та  медик, на своїй сторінці в Facebook виклала вражаючі  розроблені ціни на деякі медичні послуги.

Тарифи на діагностику кардіологічних хвороб коливаються від 18 тис.грн до 85. Лікування серцевих хвороб буде обходитись понад 100 тис грн. Вартість лікування травм/ ран   від 53 674 тис.грн до 103 тис.грн, ушиб пальця від 71 тис грн., найдешевша операція, подана в списку – це видалення фурункула 7 тис.грн

До-речі, мінімальна заробітна плата в Україні на 2017рік становить 3200грн.

Щодо лікарів.

Відтепер дохід лікаря залежатиме від того, скільки пацієнтів у нього є. Діятиме принцип – чим більше пацієнтів, тим більша зарплата. Лікарям, у 2018 році, на одного пацієнта для первинної допомоги держава виділятиме 370 грн, в 2019 – 450 грн. За малих дітей та людей похилого віку – платитимуть удвічі більше. Але не вся ця сума йтиме до лікаря. Кошти підуть не лише на оплату праці сімейного лікаря, а й медичного персоналу, комунальні платежі та витратні матеріали.

Перевіряти, чи робота лікаря відповідає вимогам Порядку надання первинної медичної допомоги, будуть територіальні органи Національної служби здоров’я (НСЗ). Пацієнти зможуть надавати скарги в територіальне управління НСЗ, для чого запровадять спеціальні зручні канали (гарячі лінії тощо).

Введуть електронну систему охорони здоров’я eHealth, яка має замінити паперову звітність та дозволить  розраховувати вартість необхідних послуг. Завдяки їй медичні картки українців будуть електронними, а записатися на візит до лікаря можна буде онлайн.

Буде створено Національну службу здоров’я України (НСЗУ). Це центральний орган виконавчої влади, який замовлятиме послуги для пацієнтів, управлятиме бюджетом і його розподілом. Хто керуватиме службою, яка розподілятиме основні кошти, вирішуватиметься Кабміном.

І наостанок хочеться нагадати статтю 49 Конституції України:

Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.