Чому риба з Хаджибейського лиману має хімічний запах

Періодично вода, а особливо риба Хаджибейського лиману набувають характерного неприємного запаху. Вірогідною причиною цього являється захоронення отрутохімікатів біля лиману поблизу села Палієво. В 70-х роках в цьому районі було поховано 1180 тонн небезпечних хімічних сполук, зокрема дусту, який дістали з Чорного моря.

Так, 13 січня 1972 року в семи кілометрах від одеського узбережжя, між пляжами Дельфін і Отрада, із-за несприятливих погодніх умов, в морі зіткнулися та потонули два судна – танкер “Лом” і сухогруз “Моздок”. “Моздок” містив на борту безліч разноманітного вантажу, зокрема і отрутохімікати (дуст).

Через два роки сухогруз успішно підняли на поверхню. Судно відправили на металобрухт, а ДДТ (дуст) захоронили біля населеного пункту недалеко Хаджибейського лиману.

Більшу частину отрутохімікатів в 2012 році вдалося вивезти до Польщі на утилізацію. Але близько 140 тонн, через відсутність фінансування, все ще залишається на місцевості під відкритим небом. Ємності давно піддалися корозії і небезпечні речовини з дощами потрапляють в ґрунт та підземні води, отруюючи навколишнє середовище.

Фото з інтернету.