Нове комунальне підприємство “Міжлиманське” – старі звички

Чи можна спалювати сухе листя або траву? Або взагалі побутове сміття? На ці, вже банальні, питання давно відома відповідь – НІ.

Лікарі стверджують що дим від спаленого листя та трави може викликати алергію, задуху, бронхоспазми. Найбільш вразливими є діти , вагітні жінки та громадяни похилого віку. Дим від спалювання побутового сміття взагалі ж викликає рак.

Потурбувалися про захист населення і законотворці – за спалювання рослинності або її залишків та опалого листя передбачені штрафи від 3 до 6 тис грн для громадян, і від 15 тис грн до 21 для посадових осіб.

с. Іллінка, Усатівська сільська рада, працівники КП “Міжлиманське” спалюють сміття

Проте пряма заборона на спалювання сміття у чинному законодавстві не завадила працівникам комунального підприємства “Міжлиманське” Усатівської сільської ради розвести багаття майже у центрі села Іллінка Одеської області. 29 жовтня 2021 року, посеред білого дня, зібравши на купи опале листя, суху траву, гілки та сміття працівники розпалили декілька багать уздовж траси Р71.

Самі працівниці, мабуть, чудово розуміли, що порушують чинне законодавство. Побачивши камеру жінки покинули недогоріле багаття, зняли жакети з написом “Усатівська територіальна громада”, присіли на лавку та заглибилися у телефони. Свої дії пояснили небагатослівно: “Нам сказали палити – ми палимо”. Повідомити прізвище керівника, що надав розпорядження на спалення сміття, відмовились.

с. Іллінка, Усатівська сільська рада, працівники КП “Міжлиманське” спалюють сміття

Незрозуміло, чим викликане намагання приховати прізвище директора КП “Міжлиманське” Борченко В.А. так само, як і незрозуміло чим саме керувався формально невідомий керівник надаючи протизаконні розпорядження. Можливо, директор КП “Міжлиманське” незнайомий з чинним законодавством України, або вирішив, що воно на нього не розповсюджується. Ну або ж взагалі, не контролює чим, як і коли займаються його робітники.

Втім, неважливо з яких саме міркувань було порушено законодавство. Головне у цій ситуації інше - керівника КП "Міжлиманське" призначав під "особисту відповідальність" голова Усатівської сільської ради Маковейчук Ю.І. Тож, тепер громада має шанс перевірити у чому полягає "особиста відповідальність" голови. Чи отримає  директор КП "Міжлиманське" догану та сплатить штраф, чи спробує перекласти відповідальність на фактичних виконавців. Адже згідно листа Усатівської сільської ради від 24 травня 2021 року усі питання поводження з відходами на території сільської ради - впорядковано.
фрагмент листа Усатівської сільської ради

Прикро, що центральна влада активно проводить роз’яснювальну роботу щодо шкоди спалювання сміття та сухої рослинності, а працівники КП ” Міжлиманське” Усатівської сільської ради демонструють протилежну поведінку, та нівелюють всі спроби позитивних екологічних змін в свідомості громадян.