5 га вільної землі – за безцінь. Що готує влада мешканцям с. Протопопівка ?

Останні декілька років в Августівській сільській раді Одеської області майже нікому не виділялись земельні ділянки. Через відсутність вільної землі наділи сільська рада знаходила лише для родичів депутатів та працівників сільради. Єдиний шлях надання земельних ділянок усім потребуючим – розширення кордонів сіл за рахунок вільних земель поза населеними пунктами .

Ділянка розташована на межі села, поряд проходить ЛЕП та неподалік магістральний водогін

Скільки та де державної землі знаходиться на території Августівської сільської ради достеменно невідомо, бо на паперах десь загубилось близько 171 га, а на словах вільної землі немає. Тому викликало неабияке здивування, як у мешканців, так і небайдужих депутатів, винесення на сесію сільради від 20 вересня питання про затвердження технічної документації та грошової оцінки для аукціону земельної ділянки 4,99га сільськогосподарського призначення біля с. Протопопівка (за межами населеного пункту кадастровий номер 5121080300:01:001:0545). Виявляється маємо вільні ділянки, та настільки незатребувані, що можна і на аукціон виставити. Ще більше занепокоєння викликає акцентування землевпорядником Августівської сільради Назаренко О.М. на тому, що дана ділянка являється єдиною, яка не входить в межі природоохоронної зони Хаджибейського лиману. А з цього слідує, що на даній земельній ділянці в подальшому можна буде розмістити будь-що (як у нас змінюють цільове призначення землі та враховують думку місцевих жителів всім відомо на прикладі “бойні”). Доречі, дана площина межує з с. Протопопівка, та при відсутності вільних земель, могла б служити для розширення меж села. Питань виникло багато і депутати Августіської сільради не затвердили дану грошову оцінку землі для аукціону.

Далі цікавіше. На чергову сесію від 25 жовтня вже  Біляївської районної ради виноситься проект рішення ” Про затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 4,9927 га (кадастровий номер 5121080300:01:001:0545), яка розташована на території Августівської сільської ради Біляївського району Одеської області (за межами населеного пункту)”. Районні депутати не прийняли позитивного рішення і також не затвердили даний проект.

Однак, на позачерговій сесії Августівської сільської ради, голова Таран О.Г.  знову (це є порушенням чинного законодавства) виносить питання затвердження оцінки на розгляд місцевих депутатів.  Присутній на сесії депутат Біляївської райради Колісніченко П.В. доніс до відома місцевих депутатів позицію райради, що вочевидь вплинуло на  результати голосування, і рішення так і не було прийняте. 

За документами ділянка знаходиться у державній власності та не надана нікому у користування. Втім, “невідомі” ділянку оброблюють, звісно не обтяжуючи себе сплатою податків

Як зазначено на сайті Держгеокадастру Одеської області: “Земельні ділянки, права оренди на які виставляються на земельні торги окремими лотами, відібрано відповідно до пропозицій районних державних адміністрацій та сільських, селищних, міських рад щодо їх інвестиційної привабливості”. Тому наразі з`з’ясовується хто саме з Біляївської РДА чи Августівської сільради “знайшов” та запропонував дану земельну ділянку для участі в аукціоні. Втім, зацікавленість Августівської сільської ради у наданні цієї земельної ділянки в оренду видно неозброєним оком. Що ж готує керівництво сільради мешканцям с. Протопопівка наразі невідомо, втім нагадаємо що поряд з селом розміщена нафтобаза та планується будівництво бійні. У самому селі впритул до помешкань розташоване діюче кладовище ( вільних земель за межами с. Протопопівка для відкриття нового кладовища начебто немає ) та птахофабрика під виглядом приватного пташника.

За твердженням голови Августівської сільради Таран О.Г. у цих приміщеннях власник вирощує перепілок для власних потреб

Наостанок доречно буде згадати про вже укладену “дуже вигідну для громади” передачу в оренду ділянки землі  в 101,19 га на території Августівської сільради  з фіксованою сумою орендної плати 5 тис.грн на рік, яку орендує ТОВ “Аероклуб “ОДЕСА”.