КП “Набережне” – 230 тис. грн. незаконно нарахованої заробітної плати

КП “Набережне” – комунальне підприємство що створено Августівською сільською радою Одеської області для обслуговування мешканців смт Набережне. Невелика кількість компактно проживаючих мешканців, з  досить однорідним соціальним статусом здавалося б не мало створювати особливих проблем для функціювання комунального підприємства.

Втім, комунальне підприємство останні роки лихоманить від скандалів:

  • в 2017р. керівник КП “Набережне” Айрапетян С.К. та головний бухгалтер Остапенко Л.А. звільнились після масових претензій мешканців смт Набережне щодо необгрунтованного підняття тарифів
  • новий керівник КП “Набережне”  Рощін Ю.С. заявив що комунальне підприємство знаходиться на межі банкрутства та звинуватив попередників у вивозі орг. техніки, ненаданню документів та відмовою передавати власність підприємства по акту. Заборгованість підприємства, на час його вступу на посаду складала 250 тис. грн
  • в 2018 році на забранні мешканців смт “Набережне” керівник КП “Набережне”  Рощін Ю.С. повідомив, що на підприємство поданий позов до суду на 171 тис. грн. від колишнього бухгалтера Остапенко Л.А. за несплату заробітної плати та компенсації за відпустку і, що суд має всі підстави задовольнити позов. У такому разі підприємство збанкрутує так як таких коштів у нього немає.
  • 19 червня 2018р. керівника КП “Набережне”  Рощіна Ю.С.  затримали працівники поліції при спробі отриманні хабара, через деякий час пан Рощін звільнився, слідство триває

І ось у жовтні 2018р. працівники південного офісу Держаудитслужби почали перевірку діяльності КП “Набережне” за 2015-2018 роки. Попередньо, в результаті перевірки встановлено, що керівництвом незаконно завищено та сплачено заробітної плати на суму понад 230 тис. грн. На даний час  бухгалтером Остапенко Л.А повернуто 79 тис. грн. Втім, хоча кошти і повернуться – з урахуванням інфляції повернуть посадовці значно менші суми, а ніж отримали.

Окремо, звертаємо увагу, що саме Августівська сільрада, як засновник КП “Набережне”, мала усі важелі для контролювання господарської діяльності. В уставі  КП “Набережне” зазначено що до компетенції Августівської сільради зокрема відноситься: “визначення умов оплати праці робітників підприємства, призначення ревізійної комісії та ухвалення рішення про проведення позапланових ревізій”.

Проте жодної перевірки з боку Августівської сільради, за весь час існування КП “Набережне” так і не проводилося.  Чим викликана така “довіра” голови сільради Таран О.Г. до керівництва КП “Набережне”, чи мала вона з цього який хист – можливо на ці питання надасть відповіді перевірка Держаудитслужбою вже самої Августівської сільради, яка має початися 12 листопада 2018р.