Аналіз пропозицій щодо створення ОТГ Августівської та Усатівської сільських рад

Об’єднана територіальна громада (об’єднана громада, ОТГ) – добровільне об’єднання мешканців декількох розрізнених сіл, селищ чи міст в один адміністративний центр. Після об’єднання створюється новий адміністративний центр, а у ньому – нова загальна для всіх об’єднаних населених пунктів рада та інші органи самоврядування.

Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду та Верховній Раді України завершити основоположну реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Ключові завдання були озвучені під час зустрічі з керівництвом Верховної Ради, Кабінету Міністрів, правоохоронних органів 2 вересня 2019 року.

Процес об’єднання в громади триває з моменту прийняття відповідного закону у 2015 році і має завершитись у 2020 році. У Біляївському районі на сьогодні створено три об’єднані територіальні громади – Яськівська, Маяківська та Біляївська. Причому Біляївська ОТГ увійшла в трійку кращих громад в Одеській області та двадцятку – в Україні.

Як визначити результативність ОТГ? Для цього потрібно проаналізувати різні показники, зокрема – середній показник доходів на одиницю населення. Ці показники формуються з власних бюджетних доходів сіл та міжбюджетних трансферів на розвиток, які надає держава.

Ми зробили аналіз пропозицій Августівської та Усатівської сільських рад. А для наочної демонстрації підготували відповідні таблиці.

Вибір робити необхідно. Адже створення ОТГ в будь – якому випадку відбудеться – добровільно чи примусово. Варто пам’ятати, що відродження українських сіл можливе тоді, коли є можливість приєднатися до більш заможних сіл. Тоді бюджету вистачатиме для розвитку. Мотивацією громади має бути інвестиція в розвиток. І, звичайно, ми в першу чергу повинні думати про майбутнє наших дітей.

Основні напрямки соціального розвиткуПропозиція Августівської сільської ради *
Пропозиція Усатівської сільської ради **
Громадський контроль за
виконанням бюджету об’єднаної громади
ВідсутняУ другому кварталі 2020 року планується впровадити на офіційному сайті сільської ради інтерактивну систему електронної звітності
Розвиток зовнішніх інженерних мереж, що знаходяться на території об’єднаної громадиВідсутняУ першому кварталі 2020 року планується створення нового, або розширення існуючого, комунального підприємства (КЕП «УСС»), для надання послуг та робіт електро-, водопостачання та водовідведення, а також благоустрою територій громади. Оновлення системи водопостачання в селах по Міжлиманню.
Благоустрій території об’єднаної громадиВідсутняУ першому кварталі 2020 року планується створення нового, або розширення існуючого, комунального підприємства (КЕП «УСС»), для надання послуг та робіт з благоустрою територій громади.
Розвиток туризму на території об’єднаної громадиЗвернення сільського голови без чіткого визначення термінівЗвернення сільського голови на слуханнях в Августівці 09.08.19 та на зустрічі з жителями Міжлимання в сел. Набережне 27.08.19. Інформування, що туризм стане одним із пріоритетних напрямів розвитку сформованої ОТГ, буде проведений аналіз можливостей туристичного розвитку по кожному з населених пунктів, враховуючи наявність природних ресурсів, історично-архітектурних пам’яток та наявних надбань у даному напрямку. Буде створена робоча група для створення плану соціально-економічному розвитку Усатівської ОТГ із залученням представників усіх сільрад, а також враховуючи думку громадян.
Ведення фермерських господарств на території об’єднаної громадиПідтримка розвитку фермерстваПідтримка розвитку фермерства
Розвиток сільського господарства на території об’єднаної громадиСприяння розвитку сільського господарстваСприяння розвитку сільського господарства
Створення Центру адмінпослуг (ЦНАП)Звернення сільського голови без чітких пропозицій по ЦНАПу. Забезпечення виїзду старост до кожного населеного пункту для видачі необхідних довідок населенню.
Запропоновано створити інтегрований ЦНАП в с. Котовка (Латівка) з можливістю надавати широкий спектр послуг населенню (видавати біометричні документи, довідки, проводити реєстрацію проживання, народження, шлюбу, смерті). Розглянеться можливість мобільного ЦНАПу.
Соціальні програмиЗвернення сільського голови без чітких пропозиційНа зразок діючих програм в Усатівській сільській раді розглядатиметься:
• виділення коштів для часткової компенсації комунальних витрат;
• виділення коштів на підтримку фізкультури і спорту в селах, які увійдуть в ОТГ;
• виділення стипендії успішним студентам;
• виділення коштів на підтримку та розвиток закладів культури (музеїв, бібліотек тощо)
ОТГ буде спостерігати за проведенням державних та міжнародних конкурсів на отримання грантів (фінансування) проектів соціально-економічного та культурного розвитку ОТГ. Будуть організовані щорічні фестивалі та інші культурно-мистецькі заходи .
Транспортне сполучення з населеними пунктами ОТГЗвернення сільського голови без чітких пропозиційДля налагодження комунікації з жителями сіл ОТГ буде працювати рейсовий автобус.
Робочі групиЗвернення сільського голови без чітких пропозиційДля перспективного плану розвитку новоствореної ОТГ на 2020 – 2025 роки буде створено робочу групу з числа активістів, жителів сіл, що увійдуть в ОТГ.

Висновки:

  • Усатівська ОТГ матиме високий показник власник надходжень ПДФО, що робить таку громаду більш фінансово незалежною та спроможною.

  • Створення Усатівської ОТГ дозволить розвивати виробничу та інженерну інфраструктури, а також забезпечує більш високий рівень громадського контролю за рішеннями нової адміністрації та витратами бюджету об’єднаної громади.

  • Августівська ОТГ не може бути фінансово самодостатньою, мало надходжень ПДФО. Августівська ОТГ буде більше залежати від дотацій та субвенцій з державного бюджету на утримання (функціонування) громади. Якщо державної підтримки не буде вистачати, чи такі виплати будуть затримуватися, доведеться піднімати податки для забезпечення своєї діяльності.

    ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ

    Наводимо порівняльний аналіз у перспективі утвореної ОТГ з адміністративним центром в с. Усатове (Усатівська, Августівська, Іллінська, Маринівська сільські ради). При утворенні даної ОТГ отримуємо такі дані (на підставі наданих матеріалів фінансового управління Біляївської районної державної адміністрації станом на 01.09.2019 року): бюджет новоутвореної ОТГ складе 85 млн. 386 тис. 405 грн.

    У тому числі по місцевим радам:

    1. Усатівська с/р – 58 млн. 806 тис. 190 грн.

    2. Августівська с/р – 19 млн. 805 тис. 999 грн.

    3. Іллінська с/р – 3 млн. 677 тис. 127 грн.

    4. Маринівська с/р – 3 млн. 097 тис. 089 грн.

    Порівняно на сьогодні без утворення ОТГ бюджет відповідних сільських рад становить:

    1. Усатівська с/р – 40 млн. 536 тис. 362 грн.

    2. Августівська с/р – 10 млн 897 тис. 646 грн. (без трансферів)

    3. Іллінська с/р – 1 млн 575 тис. 793 грн. (без трансферів)

    4. Маринівська с/р – 682 тис. 297 грн (без трансферів).

    Як видно, що бюджети сільських рад суттєво виростуть, а саме:

    1. Усатівська с/р – на 18 млн 269 тис 828 грн

    2. Августівська с/р – на 8 млн 908 тис 353 грн

    3. Іллінська с/р – 2 млн 101 тис 334 грн

    4. Маринівська с/р – 2 млн 414 тис 792 грн

    Найважливіший показник спроможності для територіальної громади полягає в доході на одну особу (душу населення). При утвореній ОТГ дохід на одну людину (всіх членів територіальної громади) складе 23 тис 313 грн.

    Сьогодні дохід на душу населення по сільським радам складає:

    1. Усатівська с/р – 10 тис 240 грн 20 коп

    2. Августівська с/р – 6 тис 051 грн 90 коп

    3. Іллінська с/р – 3 тис 447 грн 30 коп

    4. Маринівська с/р – 3 тис 573 грн 60 коп.

    Тобто видно, що дохід на душу населення при утворенні ОТГ станом на 01.09.2019 рік суттєво виріс би по:

    1. Усатівській с/р – на 13 тис 072 грн 80 коп

    2. Августівській с/р – на 17 тис 261 грн 10 коп

    3. Іллінській с/р – на 19 тис 865 грн 70 коп

    4. Маринівській с/р – на 19 тис 739 грн 40 коп

    Це факт беззаперечний.

    Станом на сьогодні окремі бюджети сільських місцевих рад не отримують в повній мірі до дохідної частини ті доходи, які йдуть до бюджетів різних рівнів. При утворенні ОТГ, наприклад, податок на доходи з фізичних осіб (ПДФО) при утворенні ОТГ складе в цілому 37 млн 695 тис 508 грн, в розрізі місцевих рад маємо наступне:

    1. Усатівська с/р – 26 млн 253 тис 600 грн

    2. Августівска с/р – 8 млн 756 тис 798 грн

    3. Іллінська с/р – 1 млн 314 тис 465 грн

    4. Маринівська с/р – 1 млн 376 тис 646 грн.

    Це дасть можливість збільшити доходи об’єднаної територіальної громади. Надто важливо нам всім зрозуміти, що настає час, коли громади повинні заробляти кошти самостійно, а не розраховувати на те, що хтось щось нам дасть. Резерви для цього є у кожної громади. Також необхідно зазначити, що при утворенні ОТГ заклади освіти, охорони здоров’я, культури, спорту перейдуть повністю на фінансування з бюджету ОТГ. Саме тому громада має бути спроможною, і мати можливість утримувати такі заклади.

    Для прикладу видатки по загальноосвітнім закладам за 7 місяців 2019 року склали:

    1. Августівська ЗОШ І-ІІІ ст. – 4 110 180 грн.

    2. Іллінська ЗОШ І – ІІІ ст. – 3 211 098 грн.

    3. Маринівська ЗОШ І – ІІІ ст. – 3 529 381 грн.

    4. Міжлиманська ЗОШ І – ІІІ ст. – 4 207 507 тис.

    5. Усатівський НВК – 9 048 571 грн.

    Таким чином, тут наглядно видно, що тільки спроможна ОТГ може вирішувати питання забезпечення навчальних закладів.

    Побоювання працівників сільрад, що при об’єднанні будуть скорочені штати, не мають ніякого підґрунтя. Адже в кожній сільраді, яка входитиме до ОТГ, повинен бути свій штат працівників для надання послуг населенню. У випадку об’єднання в Усатівську ОТГ, в перспективі розглядається утворення Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), максимально наближений до жителів новоствореної ОТГ. Він надаватиме можливість отримати якісні послуги і в стислий строк.

    Такі зміни, наголошуємо, можливі у випадку утворення спроможної ОТГ – громади, у якій фінансові, інфраструктурні та кадрові ресурси є достатніми для вирішення її органами самоврядування питань місцевого значення, передбачених законодавством і в інтересах громади.

    Шановні громадяни!

    Сьогодні від вашого рішення щодо об’єднання в спроможну територіальну громаду залежить майбутнє! І ваше майбутнє, і майбутнє ваших дітей та онуків!

    Ініціативна група «Громада Августівщини за справедливе та добровільне об‘єднання».