У що обійшлися громаді блискучі знання голови Августівської сільради Таран О.Г. в юриспруденції 

У 2007 році, Августівська сільська рада Біляївського району Одеської області та громадянка Долгова О.І., уклали договір, згідно якого пані Долгова отримала  земельну ділянку за адресою с. Котовка (Латівка), вул. Кооперативна 2-а площею 0.237га в оренду на 49 років. На зазначеній ділянці, сім’я пані Долгової збудувала комерційну будівлю з нехитрою назвою “Усадьба”

мотель “Усадьба” – власність сім’ї Долгових

15 березня 2016 року пані Долгова звернулася до Августівської сільської ради Одеської області із клопотанням про безоплатну передачу їй у власність земельної ділянки площею 0,237 га за адресою Котовка (Латівка), вул. Кооперативна 2-а, тобто за тією самою ділянкою яка вже перебувала у неї в оренді, і на якій вже була побудована “Усадьба”

Депутати Августівської сільради 19 травня 2016 року розглянули заяву Долгової Ольги Іванівни, про безкоштовну передачу ділянки наданої їй в оренду, за адресою с. Котовка (Латівка), вул. Кооперативна 2-а та вирішили відмовити у безкоштовній передачі. Підставою для відмови стала відсутність у земельному кодексі норми, яка б дозволяла передавати безоплатно у власність землю, що вже надана в оренду “для розміщення центру будівництва, дизайну та естетики” . Крім того, у рішенні зазначалось, що громадянка Долгова О.І., як орендар зазначеної ділянки, у відповідності до ст.128 Земельного Кодексу України, має право викупу земельної ділянки.

Була і інша причина для відмови, яку депутати чомусь забули зазначити в рішенні про відмову в наданні. Адже відповідно до чинного законодавства, будь який громадянин може отримати у власність безкоштовно лише одну земельну ділянку. Пані Долговій, сесія Августівської сільради ще 13 липня 1996 року надала у приватну власність земельну ділянку 0.250 гектарів, що знаходиться за адресою с. Черевичне, вул. Леніна.

Державний акт на право приватної власності на землю, виданий гр. Долговій О.І. від 22 червня 1999 року

Втім ні викупити, ні сплачувати щорічну оренду пані Долгова вочевидь не бажала. Тож вона, за допомогою свого чоловіка, адвоката, звернулась до суду, з вимогою визнати право власності на зазначену ділянку.

Суд першої інстанції визнав за пані Долговою право власності на ділянку, Августівська сільрада подала апеляцію – не будемо описувати усі судові перипетії.

Згодом, після низки судів різних інстанцій, у Августівській сільскій раді отримали постанову від 11 травня 2018 року Великої палати верховного суду України, в якому серед іншого було зазначено “що право здійснювати розпорядження землями комунальної власності, у тому числі передавати їх у власність або користування фізичним та юридичним особам, належить до виключної компетенції органу місцевого самоврядування та не може бути делеговане суду”. Відтак, маючи  зазначену постанову, з дуже високою долею вірогідності Апеляційний суд Одеської області відмовив би пані Долговій у її вимогах отримати зазначену ділянку у власність.

Однак, 10 грудня 2018 року, сільська голова Таран О.Г. звертається в Апеляційний суд Одеської області з заявою на відмову від апеляційної скарги. Аргументація вражає –  “при підготовці апеляційної скарги юристом Августівської сільської ради використовувалась не точна і не перевірена інформація, яка стала підставою для помилкового складання апеляційної скарги”,  тобто голова за освітою філолог, не маючи на той час юриста у штаті, бере на себе повноваження визнати помилковими доводи, з якими погодилися судді Великої палати верховного суду України.

Заява Таран О.Г. про відмову від апеляційної справи

При тому, що саме наплутав юрист, якій на час подачі заяви, вже не працював у сільраді, голова не уточнює. Безкоштовно отримана ділянка у с. Черевичне як була у власності пані Долгової безкоштовно так і залишилась. Чинне законодавство, як не дозволяло передавати безкоштовно у  власність земельні ділянки що знаходяться в оренді, так і не дозволяло. Втім суд, у даному випадку, не цікавлять підстави. Оскільки заявник відмовився від скарги – пані Долгова отримує бажану ділянку за рішенням суду.

Які можливо зробити висновки у підсумку:

  • Сільська голова Таран О.Г. своєю одноосібною заявою знехтувала рішенням сесії Августівської сільської ради і здається умисно сприяла безкоштовній передачі земельної ділянки рішенням суду.
  • Пані Долгова замість сплати оренди на протязі ще 38 років в бюджет Августівської сільради отримала безкоштовно другу земельну ділянку 
  • Бюджет Августівської сільради втратив близько 86 тис. грн щорічного доходу від оренди (дані на 2017 рік) та витратив ще близько 15 тис. грн. на судові збори.
  • Чи отримала якийсь хист з цією оборутки отримала сільська голова Августівської сільської ради Таран О.Г. звісно невідомо. Втім з відмови голови надавати будь яку інформацію стосовно перебігу зазначеної справи як громаді, так і депутатам Августівської сільради, можливо зробити певні висновки.

Щодо пані Долгової – не будемо моралізувати, правила гри в країні встановлені аж ніяк не нею. Тож, якщо замість щорічної сплати оренди дешевше зорганізувати безкоштовне виділення земельної ділянки через рішення суду та дивні рішення голови сільської ради – то це в першу чергу проблеми самої громади.