Привіт з Августівської сільської ради

Як ми вже повідомляли, у Мінрегіоні України 4 лютого проводилися консультації зі створення перспективних планів формування громад Одеської області. Слово для участі в обговоренні отримав і депутат Одеської обласної ради Чапір Д.П. Втім депутат дещо відхилився від порядку денного і згадав Августівську сільську раду Одеської області

Оскільки на минулих консультаціях зауважень по Усатівській ОТГ (в яку повинна увійти Августівська сільрада) не було, більшість із присутніх здається навіть не зрозуміли що мав на увазі депутат Одеської обласної ради. Єдиною реакцією на досить дивні “привіти” від депутата Чапіра, виявилася порада зам. міністра Мінрегіону пана Негоди, здати звернення до канцелярії. До речі, у опублікованому протоколі наради не знайшлося ні слова привіт, ні згадки про Августівську сільраду або Усатівську ОТГ, ні навіть про виступ депутата Чапіра Д.П.

І здавалося б, цей невдалий виступ навіть непотрібно було згадувати, втім, це звернення – “привіт”, як виявилося, має досить цікаву історію створення, можливо, навіть кримінальну.

Так, на сесії Августівської сільської ради 30 січня 2020року за пропозицією депутатки Воловик І. на порядок денний винесли питання щодо неможливості створення Усатівської ОТГ. Посилаючись на онлайн-карту, розміщену на геопорталі адміністративно-територіального устрою України депутатка стверджувала що Августівська сільрада немає спільних меж з Усатівською сільрадою і пропонувала звернутися до міністерства розвитку громад та територій України. В підсумку голосування “більшістю з присутніх депутатів” – 10-ю голосами, було прийняте дане рішення.

Втім згідно чинного законодавства, для прийняття рішення його повинні підтримати більшість депутатів від загальної складу ради. У випадку Августівської сільради, яка нараховує 22 депутати, більшість цілком природна повинна становити щонайменше 12 голосів. Однак, голова Таран О.Г. чи то від хвилювання, чи з інших причин – забула що 4 роки її каденції рішення приймалися не менше ніж 12 голосами й оголосила про прийняття.
Здавалося для виправлення саме таких помилок на сесії і є присутній юрист – але він чомусь нічого не помітив. Більш того, на сесії був присутній і попередній юрист Августівської сільської ради – депутат Біляївської райради Колісніченко П.В. – але й у нього не виникло зауважень. Тож дивуватися тому що це порушення не помітила секретар Миргородська О. вже не приходиться.

Особливу пікантність цій ситуації додає головування Чапіра Д.П. у громадській організації що надає правову допомогу населенню, та членство у цій ж організації депутатки Воловик І.Є.

Щодо наслідків, звернення не привернуло очікуваної уваги посадовців мінрегіону, втім обставини його прийняття, щонайменше, потребують правової оцінки.