Бюджет не виконується. Звіт про виконання бюджету Усатівської сільської територіальної громади

Згідно зі звіту оприлюдненого Державною казначейською службою України, податкові надходження за перше півріччя 2021 року до загального фонду Усатівської сільської громади склали ~ 54.792 млн грн з запланованих 127.386 млн річних. Таким чином виконання річного бюджету по податковим надходженням становить ~43%, а виконання плану у перерахунку на півріччя ~86%

Головним джерелом невиконання бюджету є вкрай низькі надходження акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизної продукції, так з запланованих річних 32.334 млн. грн надходжень до бюджету надійшло лише 1.282 млн грн, що у перерахунку на півріччя становить ~7.9% виконання. Тобто бюджет громади не доотримав за даною статтею ~ 15 млн. грн. надходжень.

Відсутність належного фінансування відчувається у дрібницях.

Офіційних коментарів з причин невиконання та вжитих заходів з цього приводу керівництво Усатівської громади не надає. Більш того, звіт про виконання бюджету за перше півріччя не розміщений на офіційному сайті сільради, та, всупереч вимогам чинного законодавства, не надається на запити громадян.
І, хоча офіційного визнання помилковості планування дохідної частини бюджету у вигляді коригування немає, з огляду на видатки керівництво громади свідомо зменшує витрати. Так, виконання бюджету за видатками, у перерахунку на півріччя :

  • – на “Організацію благоустрою населених пунктів” складає 1.502 млн. грн з 6.023 млн, що складає менш 50%
  • – на “Забезпечення діяльності палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів” складає 2.142 млн. грн з 7.084 млн, що складає ~60%
  • – на “Житлово-комунальне господарство” складає 4.365 млн. грн з 11.099 млн, що складає менш 80%
  • – на “Громадський порядок та безпека” складає 53 тис. грн з 340 тис грн. , що складає менш 32%
  • – на “Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури” складає 0 грн

Звіт про виконання бюджету Усатівської сільської територіальної громади доступний за посиланням