Двометрові будяки – показник благоустрою с. Протопопівка

Августівська сільрада Біляївського району Одеської області, на відміну від багатьох інших сільрад, має спеціаліста з благоустрою. І хоча в його задачі входить ще й взаємодія з поліцією, ми б хотіли звернути увагу саме на першу складову його роботи, а саме на благоустрій.  Законодавство у цей термін вкладає зокрема і розчищення та озеленення території. Отже у невеликому фоторепортажі ми покажемо як виглядає центр с. Протопопівка Августівської сільради після 18 місяців “плідної праці” спеціаліста з благоустрою Блащука О.

В’їзд у село Протопопівка оточує почесна варта з будяків. Висота деяких перевищує зріст людини.
Будяки майже впритул наблизилися до приміщення сільського клубу – але це не турбує його керівництво.

 

Футбольне поле густо поросло будяками. Діти його звісно ігнорують, зате козам воно прийшлось до вподоби.
Ділянка біля клубу поросла будяками та отруйним боліголовом

Ймовірна ділянка нового футбольного поля теж поросла бур’янами. З якою метою пів року тому вирівнювали ділянку біля клубу достеменно невідомо, однак розмови йшли про начебто нове футбольне поле. Однак, футбольне поле залишилося тільки в розмовах, а сама ділянка густо поросла будяками та  боліголовом плямистим. І якщо будяки лише скорочують пасовище, то боліголов це небезпечна отруйна рослина.Посилює небезпеку той факт, що боліголов можливо сплутати з дикою морквою або петрушкою, а дозріле насіння – з насінням кріпу. Для отруєння достатньо не лише  внутрішнього вживання, але й дотику рослини до незахищеної шкіри та навіть вдихання аромату.

Соковита зелень виглядає привабливо, але несе загрозу здоров’ю

Переглядаючи фото, може скластися враження, що благоустрою, як такого, у с. Протопопівка не існує. Можливо навіть припустити, що спеціаліст з благоустрою Блащук О. взагалі ніколи не відвідував це село. Але ж ні, 2 червня 2018р., голова Августівської сільської ради Таран О.Г. приїжджала пригощати дітей казенними чупа – чупсами саме в супроводі Блащука. Чи то саме для роздачі двох десятків цукерок потрібен супровід спеціаліста з благоустрою? І як Таран О.Г. та Блащук О.  змогли не помітити стан узбіччя, та навколишньої території біля клубу с. Протопопівка?  Це чергові риторичні питання – відповіді на них не надасть ніхто. Втім, у нас є торішня, досить кумедна, відповідь голови Августівської сільради.

Крім того, що голова сама собі суперечить (або облік не ведеться – або все ж таки хтось зафіксував, що трава косилася у всіх селах), відповідь містить відмінне, у своїй невизначенності, формулювання – “трава .. косилася по мірі її виростання”. Тобто, чи то трава ще не виросла, чи вона коситься (але не скосилася), чи то будяки вже здаються працівникам сільради елементами озеленення села. Втім, у 2017р. Августіська сільрада вдало витратила майже 2 млн. грн на благоустрій усіх п’яти сіл, і планує витратити аналогічну суму в 2018р. До цієї суми  потрібно додати ще 125 тис. грн  (середні видатки Августівської сільради на одного працівника ) на утримання самого інспектора з благоустрою.

Як би там не було, ми зі свого боку можемо лише констатувати: “Спеціаліст з благоустрою – бюджетні кошти на вітер”. Може й не на вітер – але й не на благоустрій.